Katasztrófavédelmi Intézményrendszer Helyi Szintű Kapacitásfejlesztése. HU11-0006-HU11-PP3-2013 projekt rendezvény Budapesten.

Bajba jutott embertársaink segítése, mentése az állampolgárok egyik alapvető joga és kötelessége, jelentős esemény egy közösség életében. A főváros katasztrófavédelmi területen szolgálatot vállaló önkéntesei már sokszor bebizonyították segítőkészségüket ezen a területen. A közelmúlt káreseményeinek tanulsága, hogy amennyiben a természeti és az ember okozta katasztrófaveszélyek növekedésével nem tudunk lépést tartani a szervezőmunka, az erőforrások növelése, valamint az intézményrendszer fejlesztése terén, akkor növekedni fog az áldozatok száma és a károk nagysága. Ez a felismerés a katasztrófavédelemben komoly feladatok elé állítja a hivatásos és az önkéntes szervezeteket, szükségessé teszi a feltételezett helyzetekben végzett mentési feladatok gyakorlását, a zökkenőmentes együttműködést. Ez nemzetközi probléma is, így ennek megoldásához a rendelkezésre álló külső segítséget is igénybe kell venni. Bízunk benne, hogy ezen nemzetközi támogatás felhasználásával erősödik a helyi védelem, válsághelyzet-kezelés intézmény rendszere.

A Fővárosi Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Szövetség és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében történik a „Norvég Finanszírozási Mechanizmus” támogatás segítségével folyó kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési projekt megvalósítása, a védelemben résztvevő hivatásos és civil szervezetek gyakorlása. A projekt vezető partnere a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság irányításával folyó, nemzetközi együttműködés célja, hogy intézmény fejlesztés keretében egy komplex, innovatív, helyi szinten működő integrált katasztrófa védelmi rendszerelem jöjjön létre. A Norvég Finanszírozási Mechanizmus számára benyújtott sikeres pályázat fő célja volt a Katasztrófavédelem helyi szintjének erősítése hatékonyságának növelése. A védelmi rendszer kapacitásainak bővítése és káresemények esetén a rendelkezésre álló humán erőforrás fejlesztése. A közös projekt tevékenység arra irányul, hogy kidolgozzon egy új intézményesített helyreállítási és kárkezelési rendszert Magyarországon. A projekt fontos célja, hogy ötvözze a térbeli tervezést a kockázati menedzsmenttel. A projekt keretrendszerén belül, az ország teljes területét lefedő helyi katasztrófavédelmi őrsök kerülnek fejlesztésre. Helyi szinten kialakításra kerül egy informatikai háttértámogató rendszer az operatív együttműködés végrehajtás támogatására.

A projekt célja a katasztrófavédelem, mint államigazgatási szerv intézményrendszerének kapacitás fejlesztése. A Szövetség projekt feladata: a civil társadalom bevonása, együttműködés fokozása a helyi szintű védelem érdekében. A projekt megvalósítása az állampolgárok, iskolák, a civil társadalom integrált katasztrófavédelmi rendszerében részt vevő önkéntes szervezetek számára felkészülési, gyakorlási lehetőséget biztosít, növeli beavatkozási készségüket, együttműködésüket. A hivatásos szervezetek, de elsősorban a létrehozott katasztrófavédelmi őrsök állománya számára ad gyakorlási lehetőséget és az önkéntes szervezetekkel való együttműködésük növelését célozza, erősiti a közös beavatkozás hatékonyságát. A Szövetség és a vele együttműködő hivatásos és civil mentő szervezetek e területen meglévő sok éves tapasztalatával segíti a projekt céljainak megvalósulását. Feladat a kiképzési együttműködés feladatrendszerében történő „Helyi Szintű Együttműködési Gyakorlások” tervezése, szervezése, végrehajtása a lakosság biztonsága érdekében.

A projekt fővárosi szintű rendezvényére Helyi Szintű Együttműködési Gyakorlásra kerül sor Hajógyári-szigeten a Szekér Csárda előtti területen, 2017. április 19.-én. A gyakorlás az egyre többször előforduló viharkár és villámcsapás következtében keletkezett tűz valamint épületkárok felszámolására irányul. A gyakorlat helyzet feltételezése szerint 2017. április 18 – án éjszaka és másnap hajnali órákban egy heves időjárási front éri el Budapest és Pest megye területét, az Országos Meteorológiai Szolgálat harmadfokú (piros) riasztás ad ki a Főváros területére és a Budakeszi, az Érdi, a Pilisvörösvári, a Ráckevei és a Szigetszentmiklósi Járásokra. A kialakuló vihar 120 km/órás széllel söpör végig a területen, melynek következtében fák dőltek ki, jégeső pusztított, villámcsapások okoztak tüzeket és az özönvíz szerű esőt melynek következtében ingatlanok kerültek víz alá, nagy erőjű szél és földcsuszamlások miatt lakóépületek rongálódtak meg és váltak lakhatatlanná.

A megrongálódott épületekbe a törmelékek, illetve a kidőlt fák miatt több személy beszorult és megsérült, sokan megrémültek és elhagyták lakóhelyüket. A hivatásos tűzoltóságok egységei a lakott területeken keletkezett nagy kiterjedésű káresemények felszámolását lakossági bejelentésekre az éjszaka megkezdték, de a főváros bevetés irányításához tömegesen érkeznek bejelentések a további károkról. A hivatásos erők leterheltsége miatt reggel a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója bevonja az önkéntes mentőszervezeteket a mentésbe és a károk felszámolásába.
A veszélyeztetettség elmúltával a kárt szenvedett területen végrehajtják a mentés, mentesítés és az ideiglenes helyreállítás munkálatait. Az egyik fontos képesség a veszélyessé vált épületek megtámasztással történő biztosítása is gyakorlatunk feladatai közé tartozik. A gyakorlás célja, hogy helyi szinten a hivatásos kapacitás és helyi civil erők között erősítse együttműködést, a helyi civil társadalom kapacitásainak bevonását. A gyakorlás növeli az állami, önkormányzati és a civil kapacitások együttes hatékonyságát, ami alapja alapvető közös érdekünknek a lakosság biztonságának.