Gyermeknap-2020


A Nemzetközi Gyermeknap megünneplése Törökországból ered, a legtöbb országban ünnepnap. Ehhez hasonló az ENSZ által létesített Egyetemes Gyermeknap (Universal Children’s Day) intézménye.
Magyarországon 1906-ban tartotta meg első Gyereknapját az Országos Gyermekvédő Liga, és ezzel a II. világháborúig tartó évtizedes hagyományt teremtett. 1931 májusában elsősorban jótékonysági céllal került megrendezésre az első gyermekhét.
A Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1949. novemberi határozata alapján 1950-től május utolsó vasárnapján ünnepeljük hazánkban a Nemzetközi Gyermeknapot.
A cél akkoriban az elmaradott, háború sújtotta országok gyerekeinek megsegítését szolgáló akciók szervezése volt, ma már inkább az, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek jogaira, sajátos világukra.

Szövetségünk idén immáron 15-ik alkalommal rendezte volna meg a szokásos Gyermeknapi rendezvényét. Azonban ez is mint ahogyan más programjaink is elmaradtak, eltolódnak egy későbbi időpontra.

Ezúttal is sok-sok szeretettel köszöntjük Szövetségünk tagjainak, együttműködő partnereinek gyermekeit e jeles nap alkalmából.

FPVKSZ Elnökség