Intenzív árvízvédelmi képzés az Új Akropolisz önkénteseinek


Dátum: 2016. január 30. szombat, 09:00
Helyszín: Hunyadi Kultúrműhely, Budapest, II. Margit krt. 64/B fszt. 6.
A Fővárosi Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Szövetséggel való évtizedes együttműködés jegyében 2016 januárjának utolsó szombatján az Új Akropolisz 41 magyar önkéntese 2×4 órás árvízvédelmi képzésen vett részt az Új Akropolisz budai központjában. Az elméleti képzést, amely az ország legjelentősebb kockázati tényezőjével szembeni védekezésről szólt, a területen nagy tapasztalatra szert tett szakemberek tartották.

A gyülekezés és szünet perceiben a jelenlévők megtekinthették a falon a Fővárosi Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Szövetség 2015 decemberében az Új Akropolisz Kulturális Közhasznú Egyesületnek adományozott elismerését. Az óesztendőben a szövetség az egyesületet a lakosságért való kitartó munkájáért részesítette hivatalos elismerésben. Az emlékplakettet december 12-én Hejüsz Istvántól, a szövetség ügyvezető elnökétől Papp Tibor, az Új Akropolisz önkénteseinek szakmai vezetője vette át.

A kurzuson először Czifra Ferenc tűzoltó alezredes, polgári védelmi felügyelő ismertette Magyarország veszélyeztetettségeit, a hivatásos katasztrófavédelmi szervezet felépítését és a katasztrófavédelem egyéb részvevőit, valamint a köteles és önkéntes polgári védelmi szervezetek működési kereteit és törvényi hátterét. A polgári védelmi felügyelő beszélt az önkéntes mentőszervezetek nemzeti minősítési rendszeréről, amely a komplex árvízi védekezésre is kiterjed. Többek között ennek a rendszernek a részeként tűzte ki célul ez az egynapos, intenzív árvízvédelmi képzés is az önkéntesek felkészítését.

Ezután Puzder Attila nyugállományú alezredes tájékoztatott az árvízvédelmi komplex csoportok létrehozásának törvényi kereteiről, valamint a 2001-es felső-tiszai árvíz példáján magyarázta el a védekezés folyamatát, a vészhelyzettől és a kitelepítéstől kezdve a 41-es út egy szakaszának felrobbantásán át egészen a kárfelmérésig és az újjáépítésig.

Végül, de nem utolsó sorban Hejüsz István nyugállományú alezredes a védekezést irányító törzs felépítésével és működésével ismertette meg a résztvevőket, majd bemutatta a gátak főbb típusait és azok alkalmazási lehetőségeit. A szakemberek, miután az önkéntesek minden felmerülő kérdésére válaszoltak, meginvitálták a tavaszi folytatásra a több tucat önkéntest. A sikeres elméleti képzés után márciusban terepen folytatódik a kurzus, ahol a résztvevők begyakorolhatják, hogy hogyan kell a homokzsákokból hatékonyan gátat építeni, valamint megszemlélik a Budapest környéki véd műveket, hogy ha kell, ők is rendelkezésre állhassanak – valamennyiünkért.

http://www.ujakropolisz.hu/esemeny/intenziv-arvizvedelmi-kepzes-uj-akropolisz-onkenteseinek

Köszönőlevél_UA_FPVSZ_20160119