Játék, Ifjúsági versenyek

Gyakorló feladatsorok a versenyfelkészüléshez: 

1. feladatsor

2. feladatsor

Adobe FlashPlayer szülséges a használathoz.


2017. évi Fővárosi Katasztrófavédelmi Ifjúsági versenyről a “HÍREK” fül alatt olvashat

2016. évi Fővárosi Katasztrófavédelmi Ifjúsági verseny
– 2016. április 19., Hajógyári sziget

2016. évi Országos Katasztrófavédelmi Ifjúsági verseny
– 2016. április 23., Városliget

VERSENYFELHÍVÁS 2016
VERSENYFELHÍVÁS PLAKÁT 2016
VERSENYSZABÁLYZAT 2016

2015. évi Fővárosi Katasztrófavédelmi Ifjúsági verseny

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megrendezésre került a Felmenő rendszerű Ifjúsági Katasztrófavédelmi verseny. Ennek budapesti fordulóját az FKI és több vele együttműködő szervezet közösen szervezte meg 2015. április 22.-én a Hajógyári-szigeten a Szekér Csárda előtti területen. A kellemes, napos tavaszi időjárás is hozzájárult ahhoz, hogy a versenyen mind a versenyzők, mind az állomások személyzete, valamint a szervezésben résztvevők is egy vidám, barátságos eseményen vehettek részt.
A versenyen 21 általános iskolai és 19 középiskolai csapat tagjai mérték össze tudásukat, illetve szabadidős állomásokon ismerkedtek meg a tűzoltás, a katasztrófavédelem, a polgári védelem, valamint hozzá kapcsolódó és rokon területek feladataival, eszközeivel.

Az általános iskolás csapatok eredményei a következőképpen alakultak:

I. : László Gyula Gimnázium és Általános Iskola, XV. kerület
II. : Móra Ferenc Általános Iskola, XVI. kerület
III. : Vajda Péter Általános Iskola, VIII. kerület

A középiskolai korcsoport eredményei:

I. : László Gyula Gimnázium és Általános Iskola, XV. kerület
II. : Kempelen Farkas Gimnázium, XXII. kerület
III. : Jedlik Ányos Gimnázium, XXI. kerület

Egy-egy ilyen versenyen, rendezvényen már elcsépelt, kiüresedett tartalommal bír az a kijelentés, hogy itt nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos. Ezen a napon ezt, aki részt vett valamilyen formában az eseményen valóban érezhette. Ezt az is bizonyította, hogy a megjelent versenyző csapatok már túl voltak egy megmérettetésen, hiszen kerületükben megnyerték már a kerületi fordulót. A korábbi évekhez hasonlóan az állomásokon az értékelés során minden esetben ismertetésre került, hogy mit hibáztak, és mi lett volna a helyes megoldás.
Az FPVKSZ kiemelten fontosnak tartja, hogy azon pedagógusok neve is megemlítésre kerüljön akik a csapatok felkészítésében évről-évre huzamosabb időn át kiemelkedő, tartalmas munkát végeznek, először 2010-ben adott át elismerő okleveleket Szövetségünk, melyet az idei versenyen ötödik alkalommal, immáron hagyományként folytattunk.
Szövetségünk nevében Hejüsz István nyá. mk. pv. alezredes, BM tanácsos ügyvezető elnök és Sipos András nyá. pv. alezredes koordinációs alelnök emléklapot adott át a következő pedagógusoknak:
– Stein Ildikó,
– Bulboaca – Tóth Beáta,
– dr. Lenténé Győri Anikó,
– Zsembery Miklós,
– Hegedűs Imre,
– Kass Péter,
– Győri Péter,

A verseny végén a diákok és kísérőik arról beszéltek, hogy rengeteg tapasztalattal, boldogan térnek haza. Természetesen az eredményhirdetés után voltak olyan csapatok is, akik csalódottak voltak, jobb helyezést szerettek volna elérni. A csapatok egyetlen negatívumként azt emelték ki, hogy több verseny állomást szerettek volna. Néhány szabadidős állomást, mint pl. az FPVKSZ állomását vagy az alpin technikai állomást verseny állomásként örömmel fogadtak volna. A kiosztott tesztlapokat kifejezetten nehéznek találták.
Az állomásokon szolgálatot teljesítő hivatásos és önkéntes állomány tagjai arról beszéltek, hogy a versenyzők felkészültsége, a feladatok teljesítése évről évre emelkedő tendenciát mutat. A pontszámok alakulását is figyelembe véve megállapítható, hogy idén egy nagyon erős mezőny volt jelen a versenyen. Természetesen idén is voltak gyengébben teljesítő csapatok, akik megfelelő felkészítéssel jövőre még jobb versenyzőkké válhatnak.
Több versenyző csapaton látszott, hogy annak ellenére, hogy tudják, hogy ez egy játék nagyon komoly felkészülési munka van mögöttük, több diák arról beszélt, hogy ezeknek a versenyeknek köszönhetően a továbbtanulása során ebbe az irányba szeretne tovább haladni, többen azt nyilatkozták, hogy mentőtisztnek, tűzoltónak, vagy a Nemzetvédelmi Egyetem különböző a katasztrófavédelemhez kapcsolódó szakán szeretnének tovább tanulni. Szintén látszott a diákokon, hogy érzik, hogy itt ez most egy játék, de bármikor találkozhatnak “éles” helyzetben ezekkel a feladatokkal, például egy árvízi helyzet megoldása során, vagy akár otthon a szeretteik körében egy újraélesztési feladattal. A legtöbb diákban tudatosult, hogy ami itt most játék volt, az az Életről, a szűkebb és tágabb otthonuk, saját maguk és szeretteik biztonságáról szól.
A résztvevő hivatásos és önkéntes állomány viselkedése, barátságossága, nyitottsága nagyban segítette a csapatokat abban, hogy a versenyzéssel járó stresszhelyzetet kezeljék, és érezzék, hogy ők is fontos fogaskerekek egy hatalmas gépezetben, megtanulják, gyakorolják azt, hogy egy esetleg bekövetkező katasztrófa során hogyan tud a civil lakosság, a képzett önkéntesekkel és a hivatásos állománnyal közösen dolgozni és tenni a kialakult veszélyhelyzet elhárítása érdekében.
A verseny lebonyolításában több hivatásos és civil szervezet vett részt. Az FPVKSZ-szel együttműködő társ szervezetek közül az alábbiak vettek részt:
– Új Akropolisz Kulturális Közhasznú Egyesület,
– X. kerületi Éltes Mátyás Általános Iskola és Kollégium tanulói és pedagógusai

Munkájukat ez úton is köszönjük.

………………………………………………………….

Országos Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny – 2015

A versennyel kapcsolatos információk az alábbi linken megtekinthetőek, letölthetőek:

http://mpvsz.hu/hirek/495-versenyfelhivas-a-felmeno-rendszeru-orszagos-katasztrofavedelmi-ifjusagi-versenyre

MPVSZ-levezetési terv-2015

MPVSZ-Óvási jkv.-2015

MPVSZ-plakat-2015

MPVSZ-vereseny szabályzat-2015