A Polgári Védelem világnapja alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Díszudvarán elhelyezett A Légoltalom Hősi Halottjai Emléktáblájánál megemlékezést és koszorúzási ünnepet tartott a Magyar Polgári Védelmi Szövetség.
A megemlékezés a „Felhívójel”-lel kezdődött, majd a Himnusz hangjaival teljesítettünk tiszteletadást a légoltalom hősi halottjai tiszteletére.
A résztvevőket köszöntő és megnyitóbeszéd után Csatai István ny. pv. alezredes a Magyar Polgári Védelmi Tudományos Egyesület elnöke tartotta meg a visszatekintő és emlékező beszédét.
Beszédében foglalkozott a légoltalom létrejöttének történelmi szükségszerűségével, áttekintést adott a jogelőd szervezetünk önkéntes munkájáról, a világháború befejezése utáni hidegháborús helyzet okozta új kihívásokkal, valamint a polgári védelemmé alakulás folyamatával. Bemutatta a katasztrófavédelemmé történt fejlődést és napjaink kihívásait és a megoldandó feladatait. Az emlékezés szavai után a megemlékezés koszorúit és virágait helyezték el az emléktáblánál a résztvevők.

A koszorúzás sorát a Magyar Polgári Védelmi Szövetség Országos Elnöke, Dr. habil. Endrődi István tűzoltó ezredes országos elnök és Orovecz István ny. pv. vezérőrnagy szakmai elnök nyitotta meg.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nevében Dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, Országos Polgári Védelmi főfelügyelő helyezte el a koszorút.
A Fővárosi Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Szövetség nevében a megemlékezés koszorúját:

Hejüsz István nyá. mk. pv. alezredes, tanácsos Ügyvezető elnök és
Mészáros Etelka a FEB tagja helyezte el.

A továbbiakban a Pest Megyei Polgári Védelmi Szövetség, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet, a Magyar Polgári Védelmi Tudományos Egyesület, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Központi Katasztrófavédelem Központi Múzeum, a Szilakórház Atombunker Múzeum, a Belügyi Nyugdíjasok Egyesülete Polgári Védelmi tagozata, és a Pest Megyei Egyesülete képviselői, majd a házigazda, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum képviselője, Dr. Horváth Csaba ezredes, parancsnok helyettes helyezték el az emlékezés koszorúit.

A megemlékezés virágait elhelyezte a Budapest X. kerületi Éltes Mátyás Általános Iskola és Kollégium nevében Mischinger Gábor Pedagógiai asszisztens és az iskola Polgári Védelmi csapatának képviselői, valamint a Kuncz József és Kunczné Szeleczky Mária Ágnes Szövetségünk tagjai.
Zárásként a Szózat és a Magyar Takarodó hangjai csendültek fel.

SDC15374

http://www.mpvsz.hu/hirek/581-emlekeztunk