Új Akropolisz

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola nemzetközi, minden politikai, vallási és gazdasági befolyástól mentes közhasznú kulturális egyesület, amely 1957-ben alakult meg Buenos Airesben és azóta világszintű filozófiai mozgalommá nőtte ki magát. Magyarországon 1986 óta működünk. Küldetésünknek tekintjük azt, hogy terjesszük a világban a filozófiai életmódot, ami az anyagelvűség alternatívája.

Az Új Akropolisz alapítója, Jorge A. Livraga szerint városaink felgyorsult életritmusa, a természettel való kapcsolat hiánya, felszínes viszonyaink és kommunikációnk, ötletszerű és haszonleső céljaink elaltatták az emberi lelket. A gazdasági érdekek minden mást háttérbe szorítanak és egyre inkább feledésbe merülnek a nemrég még szilárdnak tűnő erkölcsi értékek.

Ennek a folyamatnak az ellensúlyozására jött létre az Új Akropolisz. Egy idealista filozófia képviselői vagyunk a 21. században, az etikai és a szellemi kincsek fennmaradásáért cselekszünk és a filozófiát az ember teljességére törekvő életmódnak tekintjük.

Alapelveink:

1. Testvériség az emberek között

Az egyetemes testvériség eszméje a különbségeken felülemelkedve az emberek közötti egységet teremti meg. A különbségek csak a felszínt érintik, a mélyen rejtőző valódi értékek azonban mindannyiunkban egylényegűek.
2. Az emberiség sokszínű kulturális és szellemi örökségének megismerése és továbbadása

Más kultúrák kizárása helyett azok összehasonlító tanulmányozását támogatjuk, a kölcsönös tisztelet és az egymástól való tanulás elősegítése jegyében. Ez az ember szellemi kincseinek minden területére vonatkozik, legyen szó filozófiákról, tudományokról, vallásokról, művészetekről.

3. Az egyén szellemi képességeinek fejlesztése
„Ismerd meg önmagad!” – mondja a delphoi jósda felirata. Minden emberben további értékek és képességek szunnyadnak. Ezeknek az időn és korokon átívelő erényeknek felszínre hozatala teszi az egyén számára értékessé az életet és a társadalom számára értékessé az egyént.
Emberségünk fejlesztése segít megérteni a természetet és harmóniában élni vele.

Az alapító: Jorge Angel Livraga Rizzi (1930-1991)

„Felismertem, hogy az emberiség a bölcsesség hatalmas kincsestárával rendelkezik, amely azonban el van rejtve és elfeledték, a fiatalság számára elérhetetlen. Ez a bölcsesség megmutatja az élet értelmét, és azt, hogy hogyan lehet a legeredményesebben jobbítani a társadalmon és környezetünkön.”
Jorge A. Livraga (életrajz)A nemzetközi elnök: Delia Steinberg Guzmán (1943)
„Az Új Akropolisz úgy határozza meg a filozófiát, ahogy mindig is meghatározták: a filozófia a „bölcsesség szeretete”, olthatatlan szomjúság az után, aminek hiányát érezzük; olyan mély tudás keresését jelenti, amely választ tud adni a leggyötrőbb emberi kérdésekre is.”
Delia Steinberg Guzmán (életrajz)A nemzetközi elnök-helyettes: Beatriz Diez Canseco (1957)
„Ha felelevenítjük bármelyik nép hagyományát, újraéleszthetünk egy mélységes érzést, azt a köteléket, amely az embert a természettel, a Földdel egyesíti és amely miatt a bolygónkat Földanyának nevezzük. Fel kell ébreszteni magunkban azt a mélyről fakadó érzékenységet, amely megérteti velünk, hogy a környezetünkben minden él.”

http://www.ujakropolisz.hu/