A Nemzetközi Polgári Védelmi Világszervezet 1972. március 1-jén alakult meg. Erre emlékezve 1992-ben határoztak A POLGÁRI VÉDELEM VILÁGNAPJA megrendezéséről. Magyarország is csatlakozott az akkori felhíváshoz. Magyarország 1989-ben ratifikálta és hirdette ki az 1949. évi genfi egyezmény két jegyzőkönyvében foglaltakat, amely kimondja a polgári védelem humanitárius jellegét, azt határozottan elkülöníti a fegyveres erőktől, továbbá a polgári védelem feladatai közé sorolja a katasztrófák veszélyeitől való védelmezést, az életben maradás feltételeinek biztosítását. Világszerte látványos mentési gyakorlatokat rendeznek ezen a napon.

A Magyar Polgári Védelmi Szövetség Országos Elnöksége döntése alapján, a Polgári Védelmi Világnaphoz, valamint a Magyar Légoltalom megalakulásának 80. évfordulójához kötődően megemlékeztünk a légoltalom hősi halottairól.

Ebből az alkalomból, 2016. február 29.-én 14.00-kor a Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán lévő „Légoltalom Hősi halottai” emléktábla koszorúzására került sor. A koszorúzásra az együttműködő szervek és szervezetek is meghívást kaptak.

Az ünnepi beszédet Dobrai János nyá. pv. ezredes Úr, Szövetségünk tagja mondta el, ezt követően Kuncz József Úr Szövetségünk tagja szavalatával, valamint egy hegedűszólóval emlékeztünk a Hősökre.

http://mpvsz.hu/hirek/539-koszoruzas